Четвер, 25 Кві 2024, 06:00
Сайт викладача гуманітарних дисциплін
 Любченка Андрія Андрійовича
Головна | Реєстрація | Вхід Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Категорії розділу
Історія української державності та культури [17]
Захист України [43]
Культурологія [20]
Історія України [10]
Теми рефератів з Культурології [1]
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

17:02
Тема: Вартова служба

План заняття:

  1. Завдання вартової служби.
  2. Призначення, склад та озброєння  варти.
  3. Чатовий, його обов’язки.
  4. Пост та об’єкти, що охороняються вартою.
  5. Обладнання поста і облаштування території об’єкта.

                      

                     Перевірка ступеня засвоєння пройденого матеріалу:

  1. Для чого створено Кодекс поведінки учасника бойових дій? 
  2. Обґрунтуйте необхідність дотримання правил поведінки солдата в бою відповідно до норм МГП.
  3. Розкажіть про правила поведінки з пораненим на полі бою противником. 
  4. Розкажіть про правила поведінки з пораненими та особами, що зазнали корабельної аварії на морі зі складу військ противника. 
  5. Розкажіть про правила поведінки з військовополоненими противника. 
  6. Розкажіть про правила поведінки з цивільним населенням.
  7. Які об'єкти розрізняють у період збройного конфлікту на території воюючих сторін? 
  8. Яка особа визнається найманцем і яке покарання в Україні передбачено за найманство?

Матеріал.

Для надійної охорони і оборони військових і державних об'єктів призначається вартова служба. Завдання вартової служби виконують варти, які складають озброєні підрозділи. Несення вартової служби є виконанням бойового завдання і вимагає від особового складу точного дотримання обов'язків, визначених Статутом гарнізонної і вартової служб, високої пильності, непохитної рішучості і ініціативи.

       Вартою називається озброєний  підрозділ, призначений  для  охорони і оборони військових об'єктів, що мають важливе значення. Вартами охороняються Прапори частин і з'єднань, склади з боєприпасами,  вибуховими речовинами, озброєнням, бойовою технікою і пальним, недоторканними запасами речового майна і продовольства, паркі з бойовою технікою, а також що містяться на гауптвахті заарештовані.

До складу варти призначаються: начальник варти, при необхідності (залежно від кількості постів і їх видалення) його помічник і розвідний; вартові по числу постів і змін, а в варта при гауптвахті, крім того, вивідні.

Розвідним зазвичай є сержант (старшина), єфрейтор (старший матрос) або добре підготовлений солдат (матрос). Він виставляє вартових на пости і змінює їх в точно призначений час, відповідає за справне і пильне несення ними служби, за правильну здачу і прийом ними постів.

Вартові — рядові солдати (іноді сержанти, старшини термінової служби), призначені кожен для охорони певного поста.

Якщо пост цілодобовий, то для його охорони призначається три зміни вартових.

Вивідний — озброєний вартовий, призначений для конвоювання заарештованих в межах гауптвахти.

Особовий склад варт повинен бути в вартовій формі одягу, озброєний справною і приведеною до нормального бою зброєю — автоматами або карабінами з багнетами.

Бойовими патронами варта забезпечується з розрахунку: на кожен автомат — по два споряджені магазини; на карабін — по 30 патронів в обоймах. Крім того, по розпорядженню начальника гарнізону (командира частини) варти можуть мати кулемети з трьома спорядженими магазинами на кожен і по дві ручні гранати на кожного вартового.

Вартова форма одягу складається з шинелі (кожушка), комплекту чистого і справного обмундирування, взуття, головного убору, поясного ременя, сумки для магазинів.

Для безпосередньої охорони і оборони об'єктів з складу варти виставляються чатові.

Чатовим називається озброєний вартовий, який виконує бойове завдання по охороні і обороні дорученого йому поста.

         

 

Постом називається все доручене для охорони і оборони вартовому, а також місце або ділянка місцевості, на якій він виконує свої обов'язки.

Об'єкти, що входять до складу поста, як правило, захищені. Найбільш важливі з них (склади з вибуховими речовинами, з боєприпасами, пальним і т. д.) мають внутрішню і зовнішню огорожі. Для зручності спостереження за підступами до об'єкту, що охороняється, в проміжках між огорожами (у зовнішньої огорожі) можуть встановлюватися наглядові вежі, обладнані засобами зв'язки, сигналізацією і прожекторами.

На підходах до об'єктів, що охороняються, не мають огорожі, встановлюються добре видимі вдень і вночі покажчики з написами, наприклад: «Прохід (проїзд) заборонений (закритий)». Обхід (об'їзд) указується стрілкою. В деяких випадках Навколо об'єктів, що входять до складу поста, який розташований поза територією військової частини, може бути встановлена заборонена зона для сторонніх осіб. Межа зони позначається добре видимими покажчиками з написом «Заборонена зона, прохід (проїзд) заборонений (закритий)».

Кожен пост обладнався сигналізацією із зворотним зв'язком, який забезпечує чатовому (не менше чим з двох крапок) виклик начальника варти, його помічника або розводить.

На зовнішньому (а в необхідних випадках і на внутрішньому) посту безпосередньо у об'єкту, що охороняється, є засоби пожежогасінні: вогнегасники, ящики з піском, бочки з водою, відра і інвентар (лопати, сокири, ломи, багри). На зовнішньому посту знаходиться спеціально обладнаний для постового одягу постовий гриб або постова будка з вішалкою, на яку може вішатися постовий одяг; на внутрішньому посту — шафа або вішалка для шинелі. Як постовий одяг застосовуються: для зимового часу — кожух, валянки; для літнього — брезентовий плащ з капюшоном або плащ-намет.

Чатовий — особа недоторканна. Ця недоторканність полягає в особливій охороні законом його прав і особистої гідності; у підпорядкуванні вартового строго певним особам, — начальникові варти, його помічникові і своєму розвідному; у обов'язку всіх осіб беззаперечно виконувати вимоги чатового, визначувані його службою; у наданні йому має право застосовувати зброю в тому випадку, якщо попереджений ним порушник продовжує не виконувати вимоги чатового.

Чатовий зобов'язаний застосувати зброю без попередження у разі явного нападу на нього або на об'єкт, що охороняється ним.

Змінити або зняти вартового з поста мають право тільки начальник варти, його помічник і розводить, якому він підпорядкований. У разі загибелі цих осіб або фізичної неможливості для них виконувати свої обов'язки зняття або зміна чатового проводиться черговим по вартам (по частині) у присутності свого командира роти (батареї).

Охорону об'єктів вартові здійснюють способом патрулювання між зовнішньою і внутрішньою огорожами навколо об'єкту, а якщо огорожа одна, то уздовж нього з внутрішньої сторони. Склади, сховища і інші об'єкти, що не мають огорожі, охороняються шляхом обходу їх або кругового спостереження з вежі. Окремі об'єкти охороняються годинними, такими, що стоять на одному місці.

При виконанні своїх обов'язків на посту чатовий повинен мати зброю з багнетом, що прилучився (автомат з прикладом, що складається, без багнета-ножа, багнет-ніж в
піхвах на поясному ремені). У денний час  зброя повинна бути в положенні «на ремінь» або в положенні виготовлення для стрілянини стоячи, в нічний час — в положенні виготовлення для стрілянини стоячи. Знаходячись на внутрішніх постах і на посту біля Бойового Прапора військової частини, чатовий повинен мати автомат з дерев'яним прикладом в положенні «на ремінь», з прикладом, що складається, — в положенні «на груди»; кришка сумки із спорядженим магазином повинна бути застебнута.

У разі гасіння пожежі або боротьби із стихійним лихом вартовому дозволяється мати зброю в положенні «за спину». При відданні чести автомат з положення для стрілянини стоячи береться в положення «на ремінь».

    Ворог може застосовувати різні прийоми, щоб відвернути увагу вартового і в цей час зробити свою мерзотну справу.

ОБОВ'ЯЗКИ І ДІЇ ЧАТОВОГО

Чатовий зобов'язаний: пильно охороняти і стійко обороняти свій пост; нести службу бадьоро, нічим не відволікатися, не випускати з рук зброї і нікому не віддавати його, включаючи і осіб, яким він підпорядкований; не залишати поста, поки не буде змінний або знятий, хоч би життю його загрожувала небезпека; не допускати до поста ближче за відстань, вказану в табелі постам і позначеного на місцевості, нікого, окрім начальника варти, помічника начальника варти, свого розвідого і осіб, яких вони супроводжують; віддавати військову честь начальникам, яким він підпорядкований, і іншим начальникам, прибулим на пост в їх супроводі. Якщо особи, яким чатовий підпорядкований, загинули або не мають фізичної можливості прибути до нього, зняття або зміна чатового проводиться черговим по варті (по військовій частині) у присутності свого командира роти (батареї) або батальйону (дивізіону).

Чатовий повинен: уміти застосовувати вогнегасники, що знаходяться на посту, знати маршрути і графіки руху транспортних засобів варти, їх пізнавальні знаки і сигнали; відповідати на питання тільки осіб, яким він підпорядкований, і прибулих для перевірки.

Чатовому забороняється: спати, сидіти, притулятися до чого-небудь, писати, читати, співати, розмовляти, пити, палити, справляти природні потреби, приймати від кого б то не було і передавати кому б то не було які-небудь предмети, досилати без необхідності патрон в патронник.

Чатовий не має права покидати пост, ні за яких обставин, поки не буде замінений або знятий, хоч би життю його загрожувала небезпека.

При виконанні своїх обов'язків чатовий повинен мати зброю зарядженою і завжди готовою до дії. Це необхідно для оборони об'єкту, що охороняється. Диверсант і порушник завжди прагнуть обережно підійти до об'єкту, що охороняється, і раптово напасти на вартового. Йому потрібно буде негайно вистрілити, і якщо зброя не буде зарядженою, він не зможе цього зробити.

Всіх осіб, що наближаються до поста або забороненої межі, окрім начальника варти, його помічника, свого розвідного і осіб, яких вони супроводжують, а також чергового вартового (при самостійній зміні), чатовий зупиняє окриком «Стій, назад» або «Стій, обійти управо (вліво)». Якщо ця вимога не виконується, він попереджає порушника окриком «Стій, стріляти буду» і негайно викликає начальника варти або розвідного. Коли і ця вимога не виконується, то робить попереджувальний постріл вгору, а якщо порушник продовжує рухатися, застосовує зброю.

Вночі і в умовах поганої видимості, коли неможливо розглянути що наближаються, чатовий зупиняє їх окриком «Стій, хто йде?». Якщо послідує відповідь «Йде начальник варти» (помічник начальника варти, розвідний, черговий вартовий), чатовий наказує: «Начальник варти (помічник начальника варти, розвідний, черговий вартовий), до мене, інші—на місці». При необхідності він вимагає, щоб той, що наближається освітив свою особу, а черговий вартовий назвав пропуск Якщо особа, що наближається, виявиться не тою, що назвалася, або супроводжувані ним особи не виконають вимог чатового (не стоятимуть на місці), то він попереджає порушників окриком «Стій, стріляти буду», а при невиконанні застосовує зброю.

При необхідності вступити в рукопашну сутичку для захисту себе або об'єкту, що охороняється, чатовий повинен сміливо діяти багнетом або прикладом.

У разі свого раптового захворювання (поранення) чатовий викликає встановленим сигналом розвідного або начальника варти, продовжуючи нести службу. У крайніх випадках, таких, що не терплять зволікання  або при несправності засобів зв'язку і сигналізації чатовий може викликати на пост начальника варти або розвідного пострілом вгору.

При виникненні пожежі на посту чатовий негайно повідомляє про це встановленим сигналом в вартове приміщення і, не припиняючи спостереження за об'єктом, що охороняється, приймає заходи до гасіння пожежі. При пожежі поблизу поста, на технічній території об'єкту, що охороняється, або на об'єкті, що має зовнішню і внутрішню огорожі, чатовий повідомляє про це в вартове приміщення, продовжуючи нести службу на посту.

Особливі обов'язки чатових

Постом № 1 в кожній військовій  частині   вважається пост по охороні бойового Прапора.  

Для несення служби на цій посаді призначаються кращі солдати підрозділів. Чатовий біля Прапора виконує свої обов'язки, стоячи в положенні «вільно». При відданні військовослужбовцями військової честі Прапора чатовий приймає положення «струнко».

Під час прийому Прапора під охорону чатовий зобов'язаний перевірити справність чохла (шафи) і друку на нім. Видача Прапору проводиться тільки по особистому наказу і у присутності начальника варти.

Якщо посту біля Прапора загрожує небезпека (на випадок пожежі, повені або іншого стихійного лиха), чатовий виносить Прапор в безпечне місце і викликає начальника варти.

На посту у вогненебезпечного сховища (складу) чатовий зобов'язаний не допускати, ким би то не було куріння, розведення вогню, стрілянини або користування не передбаченими табелем поста освітлювальними приладами біля об'єкту ближче вказаної в нім відстані, що охороняється. Він повинен стежити, щоб у вогненебезпечні сховища (склади) не входили із зброєю (холодним і вогнестрільним), а також у взутті і з ліхтарями, не передбаченими табелем постам.

Несучи службу біля входу в вартове приміщення, чатовий не допускає до нього нікого, окрім осіб, яким варта підпорядкована (якщо він знає їх в обличчя), і осіб, яких вони супроводжують. Про наближення цих осіб він сповіщає начальника варти встановленим сигналом. Про всі події поблизу вартового приміщення і про все відмічене, що може перешкодити виконанню караулом свого завдання, а також про почуті сигнали з постів чатовий негайно докладає начальникові варти або його помічникові.

На кожному зовнішньому, а в необхідних випадках і на внутрішньому посту є протипожежні засоби — вогнегасники, ящики з піском, бочки з водою, відра і інвентар (лопати, сокири, ломи, багри), які чатовий повинен уміти застосовувати. При виникненні на об'єкті пожежі він негайно повідомляє про це встановленим сигналом в вартове приміщення і, не припиняючи спостереження за об'єктом, що охороняється, приймає заходи до гасіння пожежі

 

                                                                           Завдання:

  1. Призначення і завдання вартової служби.
  2. Чому   несення  вартової   служби    вважається   виконанням бойового завдання?
  3. У чому полягають обов'язки вартового і що йому  забороняється робити на посту?
  4. Чому чатовий вважається особою недоторканним?
  5. Як повинен діяти чатовий при наближенні кого-небудь до поста в умовах поганої видимості?
  6. Яке положення зброї у чатового на посту і при гасінні пожежі.

                                                                      Домашнє завдання

  1. Призначення і завдання варти.
  2. Призначення варти, чатового.
  3. Пост його устаткування і оснащення.
  4. Положення зброї у чатового на посту.
  5. Способи охорони поста
Категорія: Захист України | Переглядів: 1905 | Додав: lybchenko85 | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Листопад 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Друзі сайту
Copyright MyCorp © 2024
uCoz