П`ятниця, 19 Кві 2024, 08:43
Сайт викладача гуманітарних дисциплін
 Любченка Андрія Андрійовича
Головна | Реєстрація | Вхід Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Категорії розділу
Історія української державності та культури [17]
Захист України [43]
Культурологія [20]
Історія України [10]
Теми рефератів з Культурології [1]
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

18:27
Тема: Основні риси загальновійськового бою.

План заняття:

  1. Поняття про бій.
  2. Види вогню та маневру, їх значення в бою.
  3. Основні види та риси ведення загальновійськового бою.
  4. Особиста зброя та екіпіровка солдата.

Література:

      Підручник № 2. Захист Вітчизни. Навчальне видання Гнатюк М.Р.

https://kulturologia.at.ua/load/literatura_z_zakhistu_vitchizni/pidruchnik_2_zakhist_vitchizni/8-1-0-32  (сторінки 133-138).

   Матеріал:

https://docs.google.com/presentation/d/1PnURxqmfLaX7Eka6tcSEvlDPDpI6jox65odNXGAXkxg/present?slide=id.p4     

       Бій як основна форма тактичних дій військ - це організовані й узгоджені щодо місця, часу, ударів, вогню і маневрів дії війська з метою знищення противника або відбиття його ударів чи виконання інших завдань в обмеженому районі.

      Сучасний загальновійськовий бій ведеться об'єднаними зусиллями усіх військ, які беруть у ньому участь із застосуванням танків, бойових машин піхоти, бронетранспортерів, артилерії, протиповітряної оборони, літаків, вертольотів та іншого озброєння і техніки.

                                                     Основні риси загальновійськового бою

       Рішучість полягає в прагненні особового складу всіма наявними засобами, за короткий строк і з найменшими втратами знищити противника і здобути повну перемогу. Це досягається всебічним знанням противника, сміливістю, наполегливістю і завзяттям особового складу при виконанні бойових завдань, швидким використанням наслідків вогневого удару, а також результатів вогню своєї зброї, вмілими та ініціативними діями всього особового складу. Рішучість у бою забезпечується також високими морально-бойовими якостями військовослужбовців, їхньою активністю й ініціативністю.

        Напруженість і швидкоплинність. Сучасні умови бою вимагають від солдата великого напруження моральних і фізичних сил. Застосування в бою сучасних засобів знищення і пересування, що мають велику потужність, обумовлює швидкоплинність бою.

       Це висуває нові, вищі вимоги до воїна, він:

  • має бути сильний духом, морально загартований, добре фізично підготовлений і здатний переборювати будь-які труднощі й нестатки;
  • повинен володіти непохитною волею до перемоги;
  • захищати командира в бою, бути готовим у випадку його поранення чи загибелі взяти на себе командування підрозділом;
  • не залишати без дозволу командира своє місце в бою.

         В разі поранення воїн мусить вжити заходи щодо само- і взаємодопомоги і продовжувати виконання бойового завдання; якщо йому накажуть піти до медичного пункту, то треба взяти з собою особисту зброю.

         Динамічність - це здатність до швидких переміщень сил і засобів з тим, щоб зайняти найвигіднішу позицію, порівняно з противником, для нанесення удару по ньому, при цьому поєднуючи вогневі дії з рухом. Висока динамічність досягається виучкою особового складу, знанням своїх завдань, умінням робити правильні висновки з обставин, швидко приймати рішення і злагоджено діяти на полі бою.

     Виходячи з обстановки, що склалася, солдат повинен уміти знищувати противника вогнем з особистої зброї, озброєнням бойової машини, ручними осколковими гранатами, а в рукопашному бою штиком, прикладом, піхотною лопаткою, прийомами нападу і самозахисту, виявляти при цьому хоробрість, ініціативу і кмітливість, допомагати товаришам.

        Швидкий перехід від одних дій до інших. Солдат завжди повинен бути готовий: оборонятися; за наказом командира перейти у наступ; переслідувати противника стрімким маршем, як у пішому порядку, так і на машинах; захоплювати вигідні рубежі; переходити до оборони.

          Усе це можливо лише тоді, коли солдат уміє використовувати місцевість, швидко виривати окопи, обладнувати укриття, здійснювати маскування, долати загородження, перешкоди і зони зараження, встановлювати і розміновувати протитанкові та протипіхотні міни, проводити спеціальну обробку.

      Наземно-повітряний характер бою став можливим завдяки значному підвищенню бойових можливостей військ, далекобійності та ефективності засобів знищення, тіснішій взаємодії авіації з наземними військами. Солдат завжди повинен бути готовий діяти в тактичному повітряному десанті, розпізнавати повітряні цілі противника і вміло вести боротьбу з ними, знати бойові характеристики танків, інших броньованих машин і протитанкових засобів противника, їх сильні і слабкі сторони, особливо найбільш уразливі місця.

        Одночасні потужні вогневі дії на велику глибину. Незалежно від того, де перебуває солдат - на передньому краї чи в глибокому тилу, він повинен постійно бути готовим захищатися від вогневих дій противника.

                  

                                Основними видами загальновійськового бою є оборона і наступ.

            Оборона здійснюється умисно чи вимушено з головною метою - відбити наступ противника, завдати йому втрат і створити умови для переходу своїх військ у наступ.

            Наступ проводиться з метою повного розгрому противника і оволодіння важливими районами (об'єктами) місцевості. Солдат зобов'язаний знати бойове завдання взводу й відділення та своє особисте, об'єм і послідовність обладнання фортифікаційних споруд, постійно вести спостереження, своєчасно виявляти противника і негайно доповідати про нього командирові, сміливо і рішуче діяти в наступі, стійко і наполегливо - в обороні.

                                                             Види вогню і маневрів у бою

               У сучасному бою солдатові необхідно вміти вести вогонь з особистої зброї як самостійно, так і в складі підрозділу по окремих, групових і повітряних цілях, вдень і вночі, з різних положень.

                                                                         Вогонь розрізняють:

  • а) за тактичними завданнями, що вирішуються (на знищення, подавлення, виснаження та ін.);
  • б) за видами зброї (зі стрілецької зброї, гранатометів, зброї бойових машин піхоти (бронетранспортерів), танків, артилерії, мінометів, протитанкових керованих ракетних комплексів, зенітних засобів та ін.);
  • в) за способами ведення (прямою, напівпрямою наводкою, із закритих вогневих позицій та ін.);
  • г) за напруженістю стрільби (одиночними пострілами, короткими або довгими чергами, безперервний, кинджальний, залповий та ін.);
  • д) за напрямами стрільби (фронтальний, фланговий та перехресний вогонь);
  • е) за способами стрільби (з місця, із зупинки, з ходу, з борту, з розсіюванням по фронту, з розсіюванням у глибину, по площі та ін.);
  • є) за видами вогню (по окремій цілі, зосереджений, загороджувальний, багатоярусний, багатошаровий вогонь та ін.).

            Вогонь буде ефективним, якщо його поєднувати з маневром. О. Суворов казав, що кожний солдат повинен знати свій маневр. Ця вимога тим більш актуальна для сучасного бою.

           Маневр силами і засобами проводиться з метою зайняття вигідного положення для ведення вогню по найуразливішому місцю в бойовому порядку противника, особливо у фланг і в тил, а також для виведення підрозділів з-під удару противника.

          Видами маневру силами і засобами є:

  • охоплення,
  • обхід,
  • відхід.

        Охоплення - маневр, який здійснюється з метою виходу для удару у фланг противника.

        Обхід - більш глибокий маневр, який здійснюється з метою виходу для удару по противнику з тилу.

     Відхід - маневр, який застосовується з метою виводу своїх підрозділів з-під удару противника і зайняття вигіднішого становища. Проводиться тільки з дозволу старшого командира.

      Маневр вогнем застосовується для ефективного ураження противника. Він полягає у зосередженні вогню взводу (відділення) по одній важливій цілі, в одночасному перенесенні вогню взводом по кількох цілях.

http://gymnasium152.edu.kh.ua/Files/downloads/%D1%81%D0%BE%D0%BB%D0%B4%20%D0%B2%20%D0%B1%D0%BE%D1%8E-%D0%B5%D0%BA%D1%96%D0%BF%D1%96%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%BA%D0%B0.pdf  

Завдання:

1. Дайте визначення поняття «бій». Які основні види та риси сучасного загальновійськового бою?

2. Який вид бою ведеться об’єднаними зусиллями військових частин і підрозділів різних родів Сухопутних військ у взаємодії з іншими видами ЗСУ?

3. Від чого залежить екіпіровка солдата?

4. Схарактеризуйте види вогню та маневру. Який вид вогню за напруженістю ви застосували б з метою створення у ворога відчуття занепокоєності, страху, пригніченого стану?

5. Користуючись різними джерелами інформації, підготуйте розповідь про бронежилети, які використовуються у ЗСУ.

6. Поміркуйте, які дієслова можна використати, щоб описати напруженість бою.

Переглядів: 743 | Додав: lybchenko85 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Листопад 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Друзі сайту
Copyright MyCorp © 2024
uCoz