П`ятниця, 26 Кві 2024, 02:05
Сайт викладача гуманітарних дисциплін
 Любченка Андрія Андрійовича
Головна | Реєстрація | Вхід Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Категорії розділу
Історія української державності та культури [17]
Захист України [43]
Культурологія [20]
Історія України [10]
Теми рефератів з Культурології [1]
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

16:05
Тема: Розподіл часу й повсякденний порядок у підрозділах

Варіант № 1.

План заняття:

                                          1.Розпорядок дня військової частини

                                          2. Сніданок, обід і вечеря.

                                          3.Підйом, ранковий огляд і перевірка.

                                         4.Навчальні заняття.

                                         5.Звільнення з розташування військової частини.

1.Розпорядок дня військової частини

Розподіл часу у військовій частині протягом доби і протягом тижня відбувається згідно з розпорядком дня, яким встановлюють виконання основних заходів повсякденної діяльності, навчання й побуту особового складу підрозділів та штабів.

Внутрішній порядок — це суворе додержання визначених військовими статутами правил розміщення, повсякденної діяльності, побуту військовослужбовців у військовій частині й несення служби добовим нарядом. Розподіл часу здійснюють для забезпечення у військовій частині постійної бойової готовності, проведення занять з бойової підготовки та створення умов для підтримання порядку, військової дисципліни й виховання військовослужбовців, підвищення їхнього культурного рівня, всебічного побутового обслуговування, відпочинку та харчування.

Для військовослужбовців строкової служби й курсантів військових навчальних закладів, навчальних центрів, військових частин встановлюють шестиденний робочий тиждень з одним вихідним днем. Тривалість робочого тижня визначає закон.

Військові навчання, походи кораблів, бойові стрільби та бойове чергування, несення служби в добовому наряді здійснюють у будь-які дні тижня без обмеження загальної тривалості службового часу.

Однією із вимог дотримання внутрішнього порядку є неухильне виконання розпорядку дня.

Розпорядок дня встановлює командир відповідно до завдань, покладених на військову частину, і залежно від пори року. Розпорядок дня затверджують на період навчання. Його може уточнювати командир на час проведення навчань, походів кораблів, бойових стрільб, бойового чергування, несення служби в добовому наряді, варті тощо з урахуванням особливостей їх виконання.

У розпорядку дня має бути передбачений час для:

  • проведення ранкових процедур (зарядки, огляду), ранкового й вечірнього туалету;
  • навчальних занять і підготовки до них; для інструктажу та розводу добового наряду;
  • зміни спеціального (робочого) одягу, чищення одягу, взуття, миття рук перед їжею, харчування, обслуговування озброєння, бойової та іншої техніки;
  • гуманітарної, культурно-освітньої та спортивно-масової роботи, слухання радіо й перегляду телепередач, інших медіа-ресурсів;
  • огляд хворих у медичному пункті, приймання військовослужбовців командуванням з особистих питань, відвідування військовослужбовців;
  • особистих потреб, вечірньої прогулянки, вечірньої перевірки та восьмигодинного сну.

Уранці, за 10 хв до сигналу «Підйом», черговий роти піднімає головних сержантів (заступників командирів) взводів, а в установлений час (за сигналом «Підйом») здійснює підйом роти. Відтак виконують фізичну зарядку, прибирають приміщення і територію, заправляють постіль, проводять ранковий туалет і ранковий огляд військовослужбовців строкової військової служби.

2. Сніданок, обід і вечеря.

У ЗСУ здійснюють триразове харчування сніданок, обід і вечеря (чотириразове харчування — для ліцеїстів, для особового складу кораблів та суден і для льотного складу). Приготування їжі має бути закінчено за 30 хвилин до встановленого розпорядком дня терміну її приймання.

Військовослужбовці  приходять до їдальні строєм, під командою старшини роти або одного із заступників коман­дира взводу.

Для військовослужбовців, які потребують дієтичного харчування, їжу готують окремо.

Проміжок між харчуванням не повинен переви­щувати семи годин. Після обіду протягом не менше ніж  30 хвилин не проводяться заняття і не виконуються роботи.

Вихідні, святкові та неробочі дні є днями відпочин­ку для всього особового складу, крім військовослуж­бовців, залучених до виконання службових обов'язків. У ці дні підйом здійснюється пізніше, за рішенням командира військової частини,  ранкова фізична зарядка не проводиться, час використовується для проведення гуманітарної, культурно-освітньої робо­ти, спортивних заходів та ігор, написання листів тощо.

3.Підйом, ранковий огляд і перевірка.

За 10 хвилин до сигналу «Підйом» черговий роти піднімає  заступників коман­дирів взводів, які керують своїми підлеглими після сигналу «Підйом» та проводять ранкову фізичну зарядку. Після цьо­го здійснюється прибирання приміщення і території, зап­равка постелі , ранковий туалет та ранковий огляд.

Для ранкового огляду за командою чергового роти «Рота, для ранкового огляду — СТАВАЙ» головні сержанти (заступники командирів) взводів та командири відділень шикують свої підрозділи у визначеному місці, прикомандировані шикуються на лівому фланзі. Черговий роти доповідає головному сержантові роти або особі, яка його заміщує, про готовність роти до огляду. За командою головного сержанта роти головні сержанти (заступники командирів) взводів і командири відділень проводять ранковий огляд.

На ранкових оглядах перевіряється наявність особового складу, зовнішній вигляд і додержання правил особистої гігієни.

Черговий роти вносить до книги запису хворих прізвища військовослужбовців, які хочуть звернутися за медичною допомогою до медичного пункту частини.

У дні відпочинку ранкову фізичну гімнастику не проводять.

У передбачений розпорядком дня час під керівництвом головного сержанта роти або одного з головних сержантів (заступників командирів) взводів проводиться вечірня прогулянка. Під час вечірньої прогулянки особовий склад строкової військової служби виконує стройові пісні у складі підрозділів. Після прогулянки за командою чергового роти «Рота, на вечірню повірку — СТАВАЙ» головні сержанти (заступники командирів) взводів та командири відділень шикують свої підрозділи для перевірки особового складу. Черговий роти доповідає головному сержантові роти або особі, яка його заміщує, про готовність роти до вечірньої повірки.

Головний сержант роти або особа, яка його заміщає, віддавши команду «Струнко», розпочинає вечірню повірку, на початку якої називає прізвища військовослужбовців, зарахованих наказом Міністра оборони України до складу роти навічно згідно з Порядком зарахування військовослужбовців Збройних сил України до списків особового складу військових частин навічно. Головний сержант (заступник командира) першого взводу, почувши прізвище військовослужбовця, доповідає: «Військове звання й прізвище) поліг як герой у бою за волю і незалежність України».

Після цього головний сержант роти перевіряє особовий склад із числа військовослужбовців строкової військової служби за іменним списком. Почувши своє прізвище, кожен відповідає: «Я». За відсутніх відповідає командир відділення (екіпажу, обслуги). Наприклад: «У відпустці», «У наряді».

Після перевірки особового складу головний сержант роти уточнює бойовий, пожежний розрахунки на випадок приведення військової частини в бойову готовність (переведення на функціонування в умовах особливого періоду) або пожежі, оголошує накази та розпорядження, які стосуються всіх військовослужбовців, та наряди на наступний день. Після закінчення вечірньої повірки головний сержант роти віддає команду «Вільно» і встановлює час для вечірнього туалету. В установлений час подається сигнал «Відбій» і вмикається чергове освітлення.

4.Навчальні заняття.

Бойова підготовка є основним елементом щоденної діяльності військовослужбовців у мирний час. Заходи, визначені планом бойової підготовки і розкладом занять, може переносити тільки командир, який їх затвердив.

На навчаннях має бути присутнім весь особовий склад військової частини (підрозділу). Від навчань звільняють осіб, що перебувають у добовому наряді.

Заняття розпочинаються і закінчуються за сигналом у час, визначений розпорядком.

Перед виходом на заняття командири відділень і головні сержанти (заступники командирів) взводів перевіряють наявність підлеглих і переконуються, чи додержано правил носіння одягу, чи правильно припасовано спорядження, чи розряджена зброя.

Після закінчення занять і навчань командири підрозділів перевіряють, чи розряджена зброя, наявність і комплектність озброєння, бойової техніки, навчально-тренувальних засобів, а також наявність стрілецької зброї та боєприпасів. Результати перевірки доповідаються за підпорядкованістю. Невикористані боєприпаси та гільзи здаються в установленому порядку. Зброя чиститься, здійснюється технічне обслуговування озброєння, бойової та іншої техніки, а місцевість, де проводилися заняття, прибирається.

Заходи, пов’язані із забезпеченням бойової та мобілізаційної готовності військової частини, виконують за наказом її командира з наданням військовослужбовцям не менше ніж 4 год відпочинку на добу.

Для обслуговування озброєння, бойової техніки, матеріальних засобів, дообладнання і впорядкування парків та об’єктів навчально-матеріальної бази, упорядкування містечок, будівель і виконання інших робіт у військовій частині встановлюють парко-господарський день.

5.Звільнення з розташування військової частини.

Вихідні, святкові та неробочі дні є днями відпочинку для особового складу, крім військовослужбовців, які виконують службові обов’язки. Ці дні, а також вільний час призначені для відпочинку, культурно-освітньої роботи, спорту заходів та ігор.

Напередодні днів відпочинку концерти, кінофільми та інші заходи дозволяють закінчувати на одну годину пізніше, ніж зазвичай. Підйом у дні відпочинку здійснюють пізніше за рішенням командира військової частини.

Військовослужбовці строкової служби у вільний від занять та робіт час мають право вільно переміщатися по території військової частини, а під час звільнення — і в межах гарнізону.

Виїзд військовослужбовців строкової військової служби за межі гарнізону (за винятком випадків відбуття у відпустку або відрядження) забороняється.

Військовослужбовці строкової військової служби, які не мають дисциплінарного стягнення у вигляді позбавлення права на чергове звільнення, користуються правом на звільнення з розташування військової частини. При цьому звільнення військовослужбовців здійснюється в такій черговості, щоб це не призводило до зниження рівня бойової готовності військової частини та якості бойового чергування.

Військовослужбовців строкової військової служби звільняє з розташування військової частини командир роти в установленому командиром військової частини порядку. Військовослужбовці одержують право на звільнення з розташування військової частини після складання ними Військової присяги.

Дозвіл на звільнення дається почергово. Черговість звільнень контролюють головні сержанти (заступники командирів) взводів.

Відвідувати військовослужбовців як строкової (контрактної) служби дозволяють у час, визначений розпорядком дня, у відведеній для цього кімнаті військової частини.

Повсякденна діяльність у будь-якій обстановці має здійснюватися з додержанням вимог військових статутів і порадників щодо створення здорових умов їхньої служби і побуту.

 

Варіант № 2.

Тривалість робочого тижня встановлюється законом. Військові навчання, походи кораблів, бойові стрільби та бойове чергування, несення служби в добовому наряді здійснюють у будь-які дні тижня без обмеження загальної тривалості службового часу.

Велике значення для формування фізичних, морально-психологічних якостей військовослужбовців та підтримання на належному рівні боєготовності підрозділу має дотримання вимог розпорядку дня. Розподіл часу у військовій частині протягом доби і протягом тижня здійснюється згідно з розпорядком дня, який встановлюється команди­ром (начальником) відповідно до завдань, покладених на військову частину, та залежно від пори року і затверджується на період навчання.

Основні елементи розпорядку дня. У розпорядку дня передбачено час для проведення ранкової фізичної зарядки, ранкового огляду, ранкового й вечірнього туалету; для навчальних занять і підготовки до них; для інструктажу та розводу добового наряду; для зміни спеціального (робочого) одягу, чищення одягу, взуття, миття рук перед їжею, харчування, обслуговування озброєння, бойової та іншої техніки; для гуманітарної, ку­льтурно-освітньої та спортивно-масової роботи, слухання радіо й перегляду телепередач; для приймання хворих у медичному пункті, приймання військовослужбовців командуванням з особистих питань, відвідування військовослужбовців; для особистих потреб військовослужбовців, вечірньої прогулянки, вечірньої перевірки та восьмигодинного сну, що забезпечує повне функціональне відновлення всіх систем організму.

Заходи, пов’язані із забезпеченням бойової та мобілізаційної готовності військової частини, виконують за наказом її командира в будь-який час доби з наданням військовослужбовцям не менше ніж 4 год відпочинку на добу. Для обслуговування озброєння, бойової та іншої техніки і матеріальних засобів, дообладнання і впорядкування парків та об'єктів навчально-матеріальної бази, упорядкування військових містечок, будівель, приміщень і виконання інших робіт у військовій частині кожного тижня проводять парко-господарський день.

Для підтримання озброєння, техніки в постійній бойовій готовності у військовій частині встановлюють паркові дні із залученням необхідної кількості особового складу.

 Черговий роти у встановлений час (за сигналом «Підйом») здійснює підйом роти. Після підйому проводять ранкову фізичну зарядку, прибирають приміщення і територію, заправляють постіль, проводять ранковий туалет та ранковий огляд, на якому перевіряють наявність особового складу, зовнішній вигляд і додержання правил особистої гігієни.

 Черговий роти вносить до книги запису хворих прізвища військовослужбовців, які хочуть звернутися за медичною допомогою до медичного пункту частини.

 Після вечірньої прогулянки головний сержант роти проводить вечірню перевірку роти, оголошує накази та розпорядження, які стосуються всіх військовослужбовців, наряди на наступний день і уточнює бойовий та пожежний розрахунки на випадок тривоги або пожежі, а також встановлює час для вечірнього туалету. Після сигналу «Відбій» у приміщенні вмикають чергове освітлення та встановлюють цілковиту тишу.

 Бойова підготовка є основним елементом повсякденної діяльності військовослужбовців у мирний час. На навчаннях і заняттях повинен бути присутнім весь особовий склад військової частини (підрозділу). Від занять звільняються особи, які перебувають у добовому наряді.

Харчування. Проміжок між харчуванням не може перевищувати 7 год. Після обіду протягом не менше ніж ЗО хв заняття не проводять і роботи не виконують.

Звільнення з розташування військової частини. Військовослужбовці строкової служби, які не мають дисциплінарного стягнення у вигляді позбавлення права на чергове звільнення, користуються правом на звільнення з розташування військової частини. Одночасно з підрозділу може бути звільнено не більш як 30 % особового складу. Дозвіл на звільнення дають почергово. У службові відрядження підрозділи відправляються, як правило, на чолі з їх командирами. Відвідувати військовослужбовців строкової служби, а також тих, хто проходить службу за контрактом, дозволяють у час. визначений розпорядком дня, у спеціально відведеній дія цього кімнаті.

Збереження і зміцнення здоров'я військовослужбовців. Збереження здоров’я, фізичний розвиток військовослужбовців — важлива і невід'ємна частина їхньої підготовки до виконання військового обов'язку, досягається шляхом: проведення командирами (начальниками) заходів, спрямованих на створення здорових умов служби і побуту; систематичного загартовування і фізичного розвитку: виконання санітарно - гігієнічних, протиепідемічних і лікувально-профілактичних заходів. Загартовування є елементом психологічної підготовки військовослужбовців до бойових дій в зимових умовах.

Військовослужбовці мають піклуватися про збереження здоров’я, не приховувати хвороб, додержувати правил особистої гігієни та утримуватися від шкідливих звичок.

Додержання правил особистої гігієни передбачає: вмивання з чищенням зубів; миття рук перед прийманням їжі: своєчасне гоління, підстригання волосся та обрізання нігтів; щотижневе миття в лазні зі зміною білизни, шкарпеток, утримання в чистоті обмундирування, взуття й постелі. Під час миття в лазні (приймання душу) військовослужбовців строкової служби забезпечують милом, рушниками та продезінфікованими губками. Білизна, рушники, шкарпетки їм замінюють щотижня в дні миття безпосередньо в лазні.

 

Питання:

          1. Назвіть основні елементи розпорядку дня у військовій частині.

2. Що є у військовій частині для обслуговування озброєння, бойової та іншої техніки і матеріальних засобів?

3. Що є у військовій частині для підтримання озброєння, бойової та іншої техніки в бойовій готовності?

4. Що проводять після сигналу «Підйом» до сніданку та в кінці дня до подачі сигналу «Відбій»?

5. Яким шляхом досягають збереження і зміцнення здоров’я військовослужбовців?

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

Опрацювати та закріпити викладений матеріал.

 

Категорія: Захист України | Переглядів: 3411 | Додав: lybchenko85 | Рейтинг: 1.0/2
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Листопад 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Друзі сайту
Copyright MyCorp © 2024
uCoz