Четвер, 28 Бер 2024, 15:29
Сайт викладача гуманітарних дисциплін
 Любченка Андрія Андрійовича
Головна | Реєстрація | Вхід Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Категорії розділу
Історія української державності та культури [17]
Захист України [43]
Культурологія [20]
Історія України [4]
Теми рефератів з Культурології [1]
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

15:45
Тема: Ручні осколкові гранати та поводження з ними.

План заняття:

  1. Призначення, бойові властивості, загальна будова і принцип дії ручних гранат.
  2. Порядок огляду і підготовки гранат до застосування.
  3. Заходи безпеки під час поводження з ручними гранатами.
  4. Прийоми і правила метання ручних гранат.

Література:

Захист Вітчизни : (рівень стандарту) : підручник. https://kulturologia.at.ua/load/literatura_z_zakhistu_vitchizni/pidruchnik_6_zakhist_vitchizni/8-1-0-37 (сторінки 23-31)

Матеріал:

1. Призначення, бойові властивості, загальна будова і принцип дії ручних гранат.

 Ручна осколкова граната ( лат. Qranatus – зернистий) –вибуховий боєприпас, призначений за допомогою ручного метання для ураження живої сили у ближньому бою (під час атаки, в окопах, сховищах, населених пунктах, лісі, горах) та бойової техніки противника осколками та вибуховою хвилею під час вибуху. Крім бойових, є також навчальні та навчально-імітаційні гранати, які застосовують у військових частинах з метою навчання. Бойові гранати фарбують в зелені кольори від світло- до темно- зеленого, а навчально-імітаційні гранати – у чорні кольори. Крім того, вони мають у нижній частині отвір. Бойовий запал не має забарвлення. В навчально-імітаційному запалі кільце чеки й нижня частина притискного важеля пофарбовані в червоні кольори. Ручні осколкові гранати комплектуються модернізованим уніфікованим запалом (УЗРГМ). Капсуль запалу вкручується в момент кидка гранати, вибух відбувається через 3,2-4,2 с після кидка. Залежно від дальності розлітання осколків гранати діляться на наступальні та оборонні.

А) Наступальні гранати: РГ-42, РГД-5, РГН.

Б) Оборонні гранти: Ф-1(а), РГО(б).

Середня дальність метання ручних осколкових гранат складає 30-50 метрів, протитанкових – 15-20 метрів. Під час вибуху утворюється велика кількість осколків, що розлітаються у різні боки. Гранати РГ-42, РГД-5 та Ф-1 безвідмовно вибухають у будь-якому середовищі: болоті. Снігу, воді тощо. Ручну гранату РГД-5 використовують під час наступу, тому що її осколки уражають живу силу противника в радіусі до 25 метрів, Ф-1 в обороні, оскільки її радіус ураження сягає до 200 метрів. Середня дальність кидка гранати РГД-5 становить 40-50 метрів, тоді як гранати Ф-1 -35-45 метрів. Маса заряджених гранат: РГД-5 – 310 грамів, Ф-1 -600 грамів.

Основні дані

РГ-42

РГД-5

РГН

Ф-1

РГО

РКГ-3

Тип гранати

Наступальна

Наступальна

Наступальна

Оборонна

Оборонна

Протитанкова

Середня дальність метання гранати, м

35-40

40-50

30-45

35-45

20-40

15-20

Маса, г

400

310

310

600

530

1070

Запал

УЗРГМ

УЗРГМ

УДЗ

УЗРГМ

УДЗ

Миттєвої дії

Дія запалу

Дистанційна

Дистанційна

Ударно-дистанційна

Дистанційна

Ударно-дистанційна

Ударна

Час горіння порохового уповільнювача, с

3,2-4,2

3,2-4,2

3,2-4,2

3,2-4,2

3,2-4,2

Миттєво

Розривний заряд

Тротил

Тротил

Тротил

Тротил

Тротил

Тротил

Маса розривного заряду, г

110-120

110

114

60

92

600

Радіус розлітання вбивчих осколків гранати, м

До 15-20

25

25

200

150

 

Радіус зони ефективного ураження, м

5

5

8

7

12

 

     2. Загальна будова і принцип дії ручних гранат.   

Ручна осколкова наступальна граната РГД-5  складається з таких частин: корпус із трубкою для запалу, розривний заряд, запал. Корпус складається з двох частин — верхньої і нижньої. Верхня частина складається із зовнішньої оболонки (її називають ковпаком) і вкладиша ковпака. До верхньої частини корпусу за допомогою манжети прикріплюється трубка запалу, яка герметизує розривний заряд у корпусі. Щоб запобігти забрудненню трубки при зберіганні, в неї вгвинчується пластмасова пробка. При підготовці гранати до кидка замість пробки в трубку вгвинчується запал. Нижня частина корпусу складається із зовнішньої оболонки (її називають піддоном) і вкладиша піддона. Розривний заряд заповнює корпус і служить для розриву гранати на осколки. Радіус розльоту осколків до 25 м.

Ручна осколкова оборонна граната Ф-1  призначена для ураження живої сили переважно в оборонному бою. Оскільки осколки розлітаються на значну відстань, кидати її можна тільки з укриття, БМП, бронетранспортера. Радіус розльоту осколків до 200 м. Граната Ф-1 складається з корпусу, розривного заряду і запалу. Корпус гранати чавунний з повздовжніми і поперечними борозенками, по яких вона звичайно і розривається на осколки. У верхній частині корпусу є нарізний отвір для вгвинчування запалу. При зберіганні, транспортуванні та перенесенні гранати в корпус вгвинчується пластмасова пробка.

УЗРГМ — уніфікований запал ручної гранати модернізований  — призначається для вибуху розривного заряду гранат РГД-5 і Ф-1. Він складається з ударного механізму і власне запалу. Ударний механізм служить для запалювання капсуля-запалювача. Він складається з трубки ударного механізму, з'єднувальної трубки, напрямної шайби, бойової пружини, ударника, шайби ударника, спускового важіля і запобіжної чеки з кільцем. Власне запал призначений для вибуху розривного заряду гранати. Він складається із втулки-уповільнювача, капсуля-запалювача, уповільнювача і капсуля-детонатора. Запали завжди мають бути у бойовому стані. Розбирати запали і перевіряти роботу ударного механізму категорично забороняється.

Ручна граната наступальна РГН  призначена для ураження живої сили противника при наступі. Граната РГН складається з верхньої і нижньої частин. До верхньої частини корпусу за допомогою манжети прикріплюється стакан для ударно-дистанційного запалу. Розривний заряд заповнює корпус і служить для його розриву на осколки. Радіус розльоту осколків до 25 м.

 Ручна граната оборонна РГО призначена для ураження живої сили противника переважно в оборонному бою. Граната РГО складається з таких частин; корпусу із стаканом для запалу, розривного заряду, ударно-дистанційного запалу. Корпус складається з двох частин — верхньої і нижньої. Верхня частина складається із зовнішньої і внутрішньої напівсфер. До верхньої частини корпусу за допомогою манжети прикріплюється стакан для запалу. Нижня частина корпусу також складається із зовнішньої і внутрішньої напівсфер. Розривний заряд заповнює корпус і служить для його розриву на осколки, які уражають живу силу в радіусі до 150 м. При зберіганні гранати у стакан вгвинчується пластмасова пробка.

Ручна кумулятивна граната РКГ-3 призначена для боротьби з танками та іншими броньованими цілями (самохідно-артилерійськими установками, бронетранспортерами, бронеавтомобілями), а також для руйнування міцних перешкод і сховищ польового типу та ураження живої сили противника в них. Вона має ударну дію і, влучивши в ціль (тверду перешкоду), миттєво вибухає. Хоча для боротьби із сучасними танками, оснащеними динамічним захистом, вони вже мало придатні, але для ураження БМП, БТР та інших бронемашин ці гранати залишаються достатньо ефективними.

Завдання:

1. Наведіть класифікацію ручних гранат.

2. Розкажіть про призначення ручних осколкових гранат РГД-5 і Ф-1 та назвіть їх  бойові властивості.

3. Користуючися додатковими джерелами інформації, підготуйте повідомлення ІЛі про бойові властивості спеціальних ручних гранат.

 4. Розв’яжіть задачу. З якою початковою швидкістю потрібно метнути під кутом 45° гранату РГД-5, щоб її вибух відбувся в момент падіння на землю, якщо час горіння уповільнювача запалу 3 с? При розв’язанні потрібно врахувати такі припущення:

 - метання гранати відбувається в момент висмикування запобіжної чеки;

 - політ гранати відбувається над горизонтальною поверхнею;

 -опір повітря не враховується.

Категорія: Захист України | Переглядів: 1655 | Додав: lybchenko85 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Листопад 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Друзі сайту
Copyright MyCorp © 2024
uCoz