Четвер, 18 Кві 2024, 08:11
Сайт викладача гуманітарних дисциплін
 Любченка Андрія Андрійовича
Головна | Реєстрація | Вхід Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Категорії розділу
Історія української державності та культури [17]
Захист України [43]
Культурологія [20]
Історія України [10]
Теми рефератів з Культурології [1]
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

13:28
Тема. Вступне заняття.

Вступне заняття       Тема 1. Військово-патріотичне виховання – складова патріотичного виховання молоді

Військово-патріотичне виховання –  складова патріотичного виховання молоді

Шановні юнаки! Ви – громадяни незалежної української держави, її надія і майбутнє. Саме вам, її патріотам, належить докласти всіх зусиль для зміцнення її могутності та економічного розвитку.

Патріотизм – це любов до Вітчизни, відданість їй, прагнення служити її інтересам та готовність до самопожертви під час її захисту. Патріотизм є моральною основою життєздатності держави, важливим мобілізаційним ресурсом розвитку суспільства. Він є цементувальним чинником існування та розвитку будь-яких націй та державності.

Патріотичне виховання молоді було й залишається важливим напрямом державної політики України. Його складовою частиною є військово-патріотичне виховання, спрямоване на формування в людини готовності до військової служби. Особливої ваги військово-патріотичне виховання набуває в сучасних умовах, коли Україна стоїть перед серйозними викликами. Протиправна з точки зору міжнародного права анексія Криму Російською Федерацією і воєнний конфлікт у Східній Україні стали для нашої країни серйозним випробуванням її стійкості. Збройні Сили України та інші військові формування повинні комплектуватися мужніми, добре озброєними, навченими воїнами, патріотами своєї Батьківщини. Держава приділяє велику увагу військово-патріотичному вихованню, розглядаючи його як необхідну умову гарантування національної безпеки України.

Підготовка до захисту Вітчизни –  обов’язок кожного громадянина Відповідно до ст. 65 Конституції України, захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України є обов’язком громадян України. Потреба в захисті виникає в разі загрози або порушення незалежності та територіальної цілісності нашої держави. Захищати Вітчизну можна різними засобами та способами, зокрема й зі зброєю в руках, виконуючи військовий обов’язок. Військовий обов’язок включає не лише проходження військової служби в Збройних Силах України та інших військових формуваннях, а й підготовку громадян до військової служби. Підготовка до військової служби має за мету сформувати особу, здатну в процесі проходження військової служби оволодіти необхідними для сучасного воїна знаннями, уміннями та навичками.

Одним з напрямів цієї підготовки є допризовна підготовка, яку ви зараз проходите. Допризовна підготовка – це складова частина підготовки юнаків допризовного (до 18 років) і призовного (від 18 до 27 років) віку до військової служби. Допризовна підготовка проводиться в навчальних закладах: школах, гімназіях, ліцеях, а також у професійно-технічних навчальних закладах та вищих навчальних закладах першого та другого рівнів акредитації – за програмами, що затверджує Міністерство освіти і науки України за погодженням з Міністерством оборони України.

У ході допризовної підготовки юнаки набувають військових знань і практичних навичок в обсязі, необхідному для успішного засвоєння програми бойової підготовки під час служби у війську.

Постановою Кабінету Міністрів України від 30 листопада 2000 р. № 1770 затверджено «Положення про допризовну підготовку».

Крім допризовної підготовки, Закон України «Про військовий обов’язок і військову службу» визначає інші складові підготовки громадян до військової служби, а саме: – патріотичне виховання; – підготовку призовників з військово-технічних спеціальностей; – підготовку у військових оркестрах, військових ліцеях та ліцеях з посиленою військово-фізичною підготовкою; – підготовку до вступу у вищі військові навчальні заклади та військові навчальні підрозділи вищих навчальних закладів; – військову підготовку у вищих навчальних закладах за програмою підготовки офіцерів запасу; – фізичну підготовку; – лікувально-оздоровчу роботу; – підвищення рівня освітньої підготовки; – вивчення державної мови.

Зміст програми предмета «Захист України»,  завдання кожного розділу, порядок проведення занять Програма предмета «Захист України», за якою створено цей підручник, включає 9 розділів.

Розділ 1 Основи національної безпеки України передбачає вивчення основних положень Воєнної доктрини України та Стратегії національної безпеки нашої держави, у ньому окреслено питання міжнародного військового співробітництва, систему колективної безпеки, поняття національних інтересів.

В Розділі 2 Збройні Сили України на захисті Вітчизни розповідається про законодавство України щодо призначення, структури Збройних Сил України та військової служби. Ви також розглянете питання історії українського війська, його символіки, ознайомитеся з міжнародним гуманітарним правом.

 Розділ 3 Статути Збройних Сил України містить відомості про статути Збройних Сил України як закони військової служби. Розглянуто основні положення організації внутрішньої служби, повсякденної життєдіяльності військ, військової дисципліни.

Розділ 4 Стройова підготовка передбачає вивчення і практичне виконання стройових прийомів та рухів без зброї, стройової підготовки навчального відділення.

В Розділі 5 Вогнева підготовка ви зможете засвоїти теоретичні положення основ стрільби, дізнаєтеся про історію розвитку стрілецької зброї, оволодієте прийомами та правилами стрільби зі стрілецької зброї; ознайомитеся з боєприпасами, будовою стрілецької зброї.

Розділ 6 Тактична підготовка допоможе засвоїти основні положення щодо підготовки та ведення сучасного бою, прийомів і способів дій солдата у складі бойової групи. Також ви ознайомитеся з основами військової топографії.

Розділ 7 Прикладна фізична підготовка присвячено ознайомленню з основами самозахисту, силовій підготовці та подоланню перешкод.

В Розділі 8 Основи цивільного захисту ви ознайомитеся з нормативно-правовою базою цивільного захисту, розглянете питання класифікації надзвичайних ситуацій та їх ознак.

Опрацьовуючи Розділ 9 Домедична допомога, ви засвоїте порядок надання домедичної допомоги, невідкладних дій, спрямованих на врятування та збереження життя людини в невідкладному стані.

Обов’язки та правила поведінки студентів  на заняттях з предмета «Захист України»:

  • приходити на заняття охайно одягненим;
  • перед початком заняття шикуватися. Під час шикування потрібно чітко знати своє місце в строю, уміти швидко без метушні його зайняти, бути уважним до команд викладача, швидко й точно їх виконувати;
  • на занятті бути дисциплінованим, не допускати скоєння проступків, порушення дисципліни, виконувати вимоги викладача;
  • дотримуватись правил ввічливості при спілкуванні з одногрупниками і викладачем;
  • дотримуватись порядку відповіді на питання викладача і при зверненні до нього;
  • дотримуватись правил безпеки при поводженні зі зброєю і військовою технікою, у тирі, на місцевості тощо.

Словник термінів

Анексія – насильницьке приєднання державою всієї або частини території іншої держави в односторонньому порядку. Анексія є одним з видів агресії.

Допризовник – особа, яка підлягає приписці до призовної дільниці.

Призовник – особа, приписана до призовної дільниці.

 

Запитання та завдання для перевірки засвоєння матеріалу:

1. Чому підготовка до захисту Вітчизни є обов’язком кожного громадянина?

2. Хто такий допризовник і призовник?

3. Яких правил слід дотримуватися на уроках із Захисту України? Поясніть чому.

4. Хто такі патріоти? Чи вважаєте ви себе патріотами? Хто, на вашу думку, не є патріотами України?

5. Як ви ставитеся до військової служби? Свою думку обґрунтуйте.

Категорія: Захист України | Переглядів: 528 | Додав: lybchenko85 | Рейтинг: 2.0/2
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Вересень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Архів записів
Друзі сайту
Copyright MyCorp © 2024
uCoz