Субота, 20 Кві 2024, 04:30
Сайт викладача гуманітарних дисциплін
 Любченка Андрія Андрійовича
Головна | Реєстрація | Вхід Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Категорії розділу
Історія української державності та культури [17]
Захист України [43]
Культурологія [20]
Історія України [10]
Теми рефератів з Культурології [1]
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

07:00
НПЗ № 1. Тренування у одноманітності прицілювання, вирішення завдань на визначення прицілу і точки прицілювання.

Навчальні питання:

1. Заходи безпеки при проведенні стрільб у тирі.

2. Тренування у підготовці упору, приготуванні до стрільби сидячи з упору .

3. Тренування в одноманітності прицілювання, затримуванні  дихання, плавному спусканні курка .

4. Виконання першої вправи стрільби з ПГ.

1. Заходи безпеки під час стрільби

Щоб не допустити нещасних випадків і гарантувати безпеку тих, хто стріляє, і тих, хто перебуває на стрільбищі або в тирі.

Категорично забороняється:

1.  Знаходячись поза лінією вогню готуватися до стрільби і прицілюватися у людей, мішені або інші предмети, незалежно від того, заряджена зброя чи ні.

2.  Стріляти з несправної чи не приведеної до нормального бою зброї.

3.  Залишати зброю на лінії вогню заряджену або з закритим затвором.

4.  Передавати зброю будь-кому. Виносити заряджену зброю з лінії вогню.

5.  Стріляти чи заряджати зброю на лінії вогню без команди керівника стрільби.

6.  Стріляти не в свою мішень.

7. Стріляти по предметам, які не мають відношення до виконання вправи (лампочкам, рамам, тросам).

8. Спрямовувати зброю на лінії вогню в сторони або назад від напряму стрільби.

Стрілець повинен:

9. Негайно припинити стрільбу, якщо в зоні стрільби з’явилися люди, тварини, техніка або інші предмети.

10. Якщо в ході стрільби виникли затримки (осічка, не викидання гільзи та ін.) – звертатися до керівника стрільби голосом: «Перший затримка!».

11. Оглядати зброю до і після стрільби, до і після занять.

12. Після закінчення стрільби обов’язково збирати гільзи і невикористані патрони та здати їх керівнику стрільби.

Необхідно пам'ятати, що зброю можна заряджати тільки на лінії вогню після команди керівники «Заряджай!».

Патрони видаються за розпорядженням керівника стрільби лише на лінії вогню. Якщо попадання перевіряються після кожного пострілу, то видають лише по одному патрону.

Під час перевезення (перенесення) навчальної зброї (малокаліберних та пневматичних гвинтівок) вона повинна бути розряджена й обов'язково зачохлена. Переносити зброю у навчальних приміщеннях і на заняттях у полі, у вогневому класі (містечку), тирі можна тільки в положенні «на ремінь» чи «на плече».

2. Особливості приготування до стрільби та прицілювання

Щоб навчитися влучно стріляти з пневматичної гвинтівки, необхідно виробити стійкі навички виконання прийомів стрільби. До цих прийомів належать: приготування, прицілювання, спуск курка.

Приготування до стрільби передбачає стале положення і того, хто стріляє, і гвинтівки. Це має

вирішальне значення для влучності стрільби. Правильним вважається положення, якщо під час перевірки мушка залишається точно під точкою прицілювання. При стрільбі лежачи можна користуватися упором — мішечками з піском чи тирсою. При стрільбі з упора кисть лівої руки кладеться на упор, а на неї кладеться цівка гвинтівки. Корпус зміщується вперед або назад доти, поки не займе зручне для себе правильне положення.

У стрілецькій практиці відомий ще один прийом стрільби з упора. Він відрізняється від попереднього тим, що гвинтівка кладеться на упор, а ліва рука підтримує приклад  знизу.

Прицілювання — це надання каналу ствола, напряму, необхідного для того, щоб уразити ціль. Виконується прицілювання за допомогою прицілу та мушки. При стрільбі з відкритим прицілом для прицілювання необхідно зажмурити ліве око, а правим дивитися крізь проріз прицілу на мушку і встановлювати її таким чином, щоб її верхівку було видно в центрі прорізу прицілу на одному рівні з краями. Таке положення мушки називається рівною мушкою. При стрільбі у ціль із чорним колом («яблучком») рекомендується прицілювання здійснювати з невеликим просвітом, щоб під час прицілювання можна було чітко бачити обріз «яблучка» (мішені) і верхівку мушки. Величина просвіту залежить від особливостей зору стрільця і має бути однаковою при кожному пострілі. Коли гвинтівка завалюється в той чи інший бік, то відповідно у той бік і вниз буде відхилення куль.

          На влучність стрільби суттєво впливає дихання стрільця. Якщо не затримати дихання під час пускання курка, зброя матиме значне коливання по вертикалі і горизонталі, бо приклад при видиху опускається, а ствол піднімається, а при вдиху —навпаки. Щоб цього не відбувалося, необхідно в момент прицілювання і спуску курка затримати дихання. Перед спуском курка треба зробити вдих, а потім неповний видих і затримати  дихання на 7—10 секунд. Цього часу цілком достатньо, щоб правильно прицілитися і зробити плавний спуск курка.

Спуск курка. Основою влучного пострілу є поєднання сталого положення зброї, правильного прицілювання і спуску курка. Можна добре і правильно прицілитися й затримати вчасно дихання, але якщо різко натиснути на спусковий гачок, то куля полетить із великими відхиленнями, бо різкий рух пальця зіб'є наводку.

Тому потрібно після затримки дихання плавно і рівномірно натискати на спусковий гачок, одночасно стежачи за правильним положенням мушки в прорізу і точкою прицілювання. Вказівний палець слід накладати на гачок першим суглобом, а сила тиску пальця повинна бути рівномірно спрямована вздовж осі каналу ствола.

3. Тренування в одноманітності прицілювання, затримуванні  дихання, плавному спусканні курка .

Одне із головних завдань це правильно дихати. Тільки диханням ми можемо збільшити або зменшити частоту серцебиття, зможемо розслабити або напружити свої м’язи, дехто зможе навіть підняти артеріальний тиск. Та і коли ми не дихаємо — ми не живемо. Для того щоб у нашого тіла був однаковий стан, ми, з допомогою дихання повинні його запускати. З тренуваннями напрацюється стан тіла, коли ви будете розслаблені та дихання буде вас вводити в цей стан.

Отже, при підготовці до пострілу треба зробити 2-3 глибоких подихи з затримкою подиху у верхній частині та повільному видиху, так ви заспокоїте серцебиття, потім зі зменшенням амплітуди дихання зробити 2-3 подихи й плавно напіввидиху зупинитися, при цьому це повинно статися під дією ваги вашого тіла не включаючи м’язи. Після зупинки дихання у вас буде 4-6 секунд на доопрацювання пальцем спускового гачка для пострілу. Не затримуйте на більше часу подих на початковому етапі, це призводить до кисневого голодування, до спазму м’язів. Щоб з цього стану вийти, треба буде набагато більше часу і подихів.

Робота зі спусковим гачком

Задача не з простих, тому що передати відчуття на руківці та правильні положення пальців, описати це словами не легко. Адже від відпрацювання пальцем спускового гачка залежатиме чи ви завершите правильно всі ваші попередні налаштування пострілу і чи куля прийде туди куди ви сподівалися. На скільки може завадити неправильний рух вказівним пальцем точному пострілу? Із моїх спостережень скажу, що може кардинально!

Рука яка утримує руківку займається тільки тим що утримує руківку, інші функції вона не робить. Зусилля по утримуванні повинно бути таке як би ви тримали пташку в руці, це відчуття коли тримаєте, але не здавлюєте м’язами. Розберімось з векторами дій і напрямків вказівного пальця. У нас є спусковий гачок і є місце згинання фаланга пальця.

Спускові гачки можуть бути різної форми, товщини тому спробуйте поставити місце згинання фаланга по правому краю спускового гачка (для правші) при цьому вказівний палець повинен бути паралельно до ствола. Для того щоб ми могли тягнути спусковий гачок правильно на руківці треба мати дві точки опори руки. Це або великий палець або долоня, яка впирається в руківку і пальці, які стискають руківку. Сам вказівний палець, який тягне спусковий гачок повинен тягнути його одним повільним рухом без ривків і коли буде зрив фаланг повинен бути рівно 90 градусів до ствола. І саме головне спуск завжди при будь-яких умовах треба тягнути, не рвіть його. Навіть тоді коли ваша прицільна сітка буде гуляти по мішені спуск треба тихенько, без ривків, не чекаючи що станеться постріл тягнути. Ривок спускового гачка принесе більш віддалений відрив кулі чим гуляння точки прицілювання.

Питання для закріплення знань:

1. Які заходи безпеки вживають при проведенні стрільби з пневматичної гвинтівки?

2. Розкажіть про прийоми і правила стрільби з пневматичної гвинтівки.

3. Який порядок приготування до стрільби з пневматичної гвинтівки у положенні сидячи?

4. Що таке рівна мушка і яке її значення при прицілюванні?

5. Наведіть характерні помилки при прицілюванні і спуску курка. До яких наслідків вони призводять?

Повторити правила стрільби  та будову автомата.

Категорія: Захист України | Переглядів: 2131 | Додав: lybchenko85 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Червень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Архів записів
Друзі сайту
Copyright MyCorp © 2024
uCoz